top of page
Forfatters billedeTuri Kjestine Meyhoff

Det vigtigste princip, når vi kommunikerer til børn: Viden giver tryghed.

Når et barn skal prøve noget nyt og ukendt, er der meget på spil. Hvis barnet for eksempel skal behandles på et sygehus eller starte op i et nyt skoletilbud, kan uvisheden, om hvad der skal ske, give mange bekymringer.

Her kan information, som forbereder barnet på det nye, være en stor hjælp. Med konkret, ærlig og tydelig besked bliver barnet bedre forberedt på det, der skal ske.

Hvad skal der helt præcis foregå? Hvem vil være til stede? Minder det måske om noget, barnet kender i forvejen? Hvis man fortæller om ”det ukendte”, som barnet kan være bekymret over, hjælper man til at gøre det ukendte mere trygt. Dermed kan man hjælpe barnet til at mestre situationen og styrke barnets udgangspunkt til at tale med andre om det. For eksempel lærere og forældre.


Kommunikation i børnehøjde Hele vores arbejde med formidling tager udgangspunkt i, at viden giver tryghed. Du kender helt sikkert selv, at uvished omkring en situation kan give store bekymringer. Men vi kan håndtere selv store udfordringer, hvis vi bare ved, hvad vi skal. Det gælder i allerhøjeste grad også i børnehøjde, hvor rigtig mange ting skal opleves for første gang.

Derfor er god kommunikation og information til børn, der skal opleve noget nyt, ukendt og måske skræmmende, alfa og omega.

Men hvordan gør man det så? I Klædt På griber vi denne type opgave an ved først og fremmest at sætte os i barnets sted. Hvorfor er informationen relevant for barnet? Hvilke informationer er særligt vigtige at få formidlet? Hvad vil barnet selv opleve som særlig relevant? Og hvordan skal vi fortælle det?


Det ukendte bliver trygt For Strandbakkehuset Børne- og Ungehospice var opgaven at lave et online-univers, som kunne forberede børn og unge på et ophold på stedet. Her arbejdede vi med at gøre vores formidling så konkret og visuel som overhovedet muligt. Hvad er et børne- og ungehospice overhovedet? Hvordan ser stedet ud? Hvad er det for nogle mennesker, barnet vil møde? Og hvad kan man lave? Netop ved at være konkret i sine forklaringer og fortælle om de mennesker og omgivelser, barnet vil møde, gør vi netop det ukendte trygt – på forhånd. Og her tæller det også, at vi kan vise de ting og mennesker, vi fortæller om. Derfor er det allerbedste råd, når det gælder formidling, der skal forberede børn på en svær situation: Vær konkret og visuel.


Mange platforme i spil Når du ved, hvad du skal fortælle, gælder det om at finde ud af, hvordan du skal fortælle det. Video, infografik, billedserier, en bog med smukke illustrationer eller måske en hjemmeside. Alt efter hvad, det er, der skal formidles, kan forskellige platforme være gode og relevante. Så længe der er lagt vægt på det visuelle, så det er lige i børnehøjde.

Uanset platform så er vores grundtanke, at viden giver tryghed for børn i alle aldre. God fornøjelse med formidlingen!


Illustration målrettet unge. Karakter.

Karakteren Strut der skal give tryghed for børn og unge på STrandbakkehuset

Teen og Strut er to eksempler på visuel og konkret formidling i børnehøjde. De to karakterer byder børn og unge velkommen til Strandbakkehusets online-univers.


Du kan læse meget mere om Strandbakkehusets online-univers her.

Comentarios


bottom of page