top of page
  • Forfatters billedeTuri Kjestine Meyhoff

Mening med galskaben, eller Viden giver tryghed 2.0
Hvordan har du det med at få lavet blodprøver? Jeg kan lige så godt sige det, som det er: Jeg er ikke sådan rigtig fan. Men jeg rækker selvfølgelig armen frem (..og lukker øjnene hårdt i og trækker vejret dybt), fordi jeg ved, at det er nødvendigt. Der er jo som regel en rigtig god grund til, at der skal laves en blodprøve, og derfor er det noget, jeg ved, jeg skal.


Sådan er det ikke altid for børn, der skal have lavet en blodprøve. Set fra deres perspektiv kan hele formålet med stikket være meget uklart. Og lige dér, midt i situationen, som er fyldt med ængstelse og usikkerhed, er det også noget af en formidlingsopgave for både forældre og de fagpersoner, der skal lave blodprøven.


Derfor er lige præcis bibringelse af ny viden og forståelse for meningen med det hele hovedformålet med den explainer om blod og blodprøve, som vi har lavet for For Børn og Unge på Aarhus Universitetshospital.


Her har vores fokus været at formidle, hvad man overhovedet får ud af, at få lavet en blodprøve. Hele tankegangen bag explaineren er den gode gamle: Viden giver tryghed. Og viden giver mening. Når man ved lidt om, hvad der skal ske og hvorfor, så er det bare lidt mere trygt at lade sig kaste ud i noget nyt.


Hele formålet med at få børnene til at se videoen, er altså at give dem en viden, der kan øge deres tryghed. Og for at få den vigtige viden til at synke ind, bruger vi - i rå mængder - fascination som greb.


For helt ærligt, blod er (ligesom resten af din krop) simpelthen bare fuldstændig utroligt genialt og fascinerende. Og blodprøver, altså. Tænk lige over, hvor meget vi kan finde ud af om kroppens tilstand bare ved at se på lidt af vores blod. Det er da, som værten Jacinta siger i videoen ”Helt vildt!”/TuriComments


bottom of page