Onlineevents er en særlig disciplin, og der er mange ting at overveje, når man skal aktivere børn, som sidder bag en skærm.
Vores erfaringer har vi her kogt ned til 5 gode råd:
Den rigtige vært Først og fremmest er det vigtigt at have en god person, der styrer løjerne. En, som kan skabe energi, god stemning, og guide godt igennem alt det, I har planlagt. Så overvej, hvem i jeres gruppe, der har de bedste forudsætninger og kan ”shine”, selvom det er gennem en skærm. Det kan også være, at I skal have fat i en udefra.
Inddrag børnene Inddragelse er alfa og omega, så børnene ikke føler, at de deltager i en lukket fest. Derfor: inddrag børnene i ALT, der kan lade sig gøre. Det kan være i form af quizzer, som meningsmåling, elementer, der fortæller noget om publikum (alder, geografi mv.) eller en mulighed for at sende spørgsmål ind. Det kan også være, publikum skal have medbestemmelse ift. programmet. Overvej, hvad der vil passe godt ind i netop jeres event.
Flere programmer har gode funktioner, der gør det nemt at lægge disse elementer ind. Kahoot er nok det mest kendte. Men også Mentimeter, Aha-slides og sikkert mange andre, kan bruges. Her er det let at lave quizzer, afstemninger, kort-funktioner og meget mere. Alt sammen noget, der aktiverer børnene ude foran skærmene, og skaber engagement. Vi lover, at det virker!
Bevægelse En god måde at inddrage børnene på er også ved, at de får lov at bevæge sig. Som en del af et oplæg eller et andet indslag kan der fx være øvelser, hvor de skal bruge deres krop. Måske skal de finde en ledetråd til en quiz et andet sted, end der hvor I sidder. Her har vi fx haft succes med opsatte QR-koder, der gav adgang til en ledetråd i forbindelse med en lille fælles quiz. Til yngre børn kan det også fungere godt med en fælles dans, men pas på, det ikke bliver akavet.
Endelig kan der være særlige apps, der passer til netop jeres tema og kan inddrages i jeres event. Fx var app’en iNaturalist et vigtigt element i Naturmødets online-event Naturjagten i 2021. Her skulle eleverne lave observationer fra naturen i deres nærområde, og fra scenen blev der samlet op på de mange spændende fund.
Pauser – og flere end du tror! Børn skal ikke sidde stille for længe og glo på en skærm. Det siger måske sig selv, men alligevel er det værd at give lidt opmærksomhed. Du bør lave mange pauser og gerne af forskellig art: korte pauser, lange pauser, men også bare pauser fra skærmen, hvor børnene for eksempel bevæger sig eller har mulighed for at indsende spørgsmål.
Tænk umiddelbar respons ind Hvis du har mulighed for det, kan du invitere en lille – eller stor! - gruppe børn til at overvære afviklingen. Det er guld værd, at der kommer et publikum på, da det er med til at give ”nerve” til eventet. Her er det vigtigt at få lyd på publikum, så deres reaktioner bliver en del af oplevelsen for dem, der ser eventet online.
I samme forbindelse ville vi gerne vide, om vores indhold ramte rigtigt. Derfor observerede vi børnene under Børnenes Klimamøde onlineevent. Hvad vi fandt frem til, kan du læse meget mere om her.
Comments