top of page
  • Forfatters billedeTuri Kjestine Meyhoff

Guide: 8 råd til det gode børne-interview



Det er en særlig disciplin at interviewe børn. Vi giver dig de vigtigste råd lige her.


Skal du have et børneperspektiv med i din næste artikel til medlemsbladet? Eller skal du interviewe børn til en lille video? Så er det værd at have i tankerne, at børn ikke tænker som de fleste voksne interviewpersoner. Børn følger ikke altid de almindelige spilleregler for et interview, og i modsætning til de fleste voksne kilder kan de faktisk godt finde på at sige lige præcis ingenting, når du stiller dit kloge spørgsmål.


Og ja, vi har også oplevet, at interview med børn gik helt i koks. Årsagen er næsten altid: Dårlige rammer, manglende forberedelse eller uklare eller urealistiske forventninger til børnenes bidrag.


Heldigvis har vi haft mange flere af de skønne oplevelser med gode og tankevækkende interview og fokusgrupper.

Vi har samlet nogle af vores vigtigste erfaringer i de her 8 råd – lige til at bruge:

1. Skab tryghed Det er vigtigt at komme godt fra start, inden interviewet overhovedet går i gang. Sørg for at have god tid til at skabe en god og afslappet stemning, så barnet bliver trygt. Mød barnet på en naturlig måde, og smalltalk lidt om noget, der vil være nemt for dem at tale om. Fortæl så lidt om, hvad der skal ske, og hvordan det kommer til at foregå. Fortæl også hvad du gør undervejs – fx hvis du tager noter: “Nu skal jeg lige skrive noget ekstra ned, for det var bare rigtig godt, det du lige sagde”.


2. De fysiske rammer Overvej grundigt alt det ”udenom”, når du planlægger, hvor I skal sidde. Hvad kan barnet se og høre? Er der fx et vindue ud til legepladsen, hvor vennerne kan stå og distrahere? Og sidder barnet godt? NB: Hvis du skal filme barnet, skal det stensikkert ikke sidde på en kontorstol, der kan dreje rundt. For så vil du få nogle ret svære billeder at arbejde med.


3. I snakker bare

Lad som om, at det bare er en helt normal samtale. ”Glid” lige så stille over i interviewet. I kan også godt tale lidt ”væk” fra din plan og vende tilbage igen. Forsøg at undgå at kigge i dine papirer. Undgå fx at sige ”Nå, så går vi i gang!!” Det skaber utryghed. Det vigtigste er ikke et perfekt interview med en stramt styret proces, men at få gode svar! Og dem får du kun, hvis barnet er trygt.


4. ”Fortæl mig om” ”Kan du ikke fortælle mig lidt om XX?” Den formulering er god, hvis du gerne vil pejle barnet ind på det emne, du gerne vil have belyst, men der gives stafetten samtidig videre til barnet. For eksempel ”I har jo en megaflot legeplads her i børnehaven! Kan du ikke lige fortælle mig, hvad du bedst kan lide at lege med?” ”Fortæl mig om”- vendingen inviterer til at barnet fortæller løs!

5. Vær kritisk overfor dit eget voksenperspektiv Når du forbereder dine spørgsmål, så pas på med at bruge underforståede formuleringer, abstrakte begreber og voksen-ord. Hvis barnet ikke forstår, hvad det bliver spurgt om, er det svært at give et godt svar. Undgå også sproglige billeder, som mange børn vil tage helt alvorligt.

Se fx eksemplet her👇


Gør dig umage med dine spørgsmål, når du skal interviewe et barn. Tænk over, om barnet har forudsætninger for at forstå, hvad du spørger om. Det glemte journalisten her.


6. Det med koncentrationen Alt efter hvor gammelt barnet er, skal du være opmærksom på at koncentrationsevnen er begrænset. Skær godt ned i dine spørgsmål, så du kan lave korte interviewsessions. Hvis du har brug for at lave et længere interview, så indlæg pauser. Og sørg for snacks! Sukkerkolde børn svarer ikke godt. Du kan også overveje tidspunktet for dit interview. Hvis du har mulighed for det, så læg interviewet om formiddagen eller lige efter frokost.

7. Ros barnet – også med dit kropssprog Ros barnet undervejs, og fremhæv det, du gerne vil have mere af. ”Du gør det så godt”, ”Nej, hvor er du GOD til at fortælle om din børnehave!”. Det skaber yderligere tryghed for barnet, og giver dem lyst til at tale endnu mere. Husk også at de aflæser dit ansigt meget. Smil! Nik! Hav åben mund, hvis de fortæller noget spændende!

8. Parinterview eller solo? Nogle gange giver det mening at interviewe to børn sammen. Det kan gøre børnene mere trygge, hvis de har en sidemakker med. Og det giver også mulighed for, at de kan reagere på hinandens kommentarer. Ulempen kan være, at de kopierer hinandens svar, eller at den ene er mere frembrusende end den anden. Om par-interviewet fungerer, afhænger også af den historie, du vil fortælle, og børnenes rolle i den.


Se også vores indlæg her, hvor børnene selv fortæller, hvordan de gerne vil præsenteres for indhold.


Vil du høre mere om det gode børneinterview? Så tag fat i mig på turi@klaedtpaa.com.


/Turi



Σχόλια


bottom of page